Články

Noc kostelů 2024

Aktuality | Kateřina Černá | 7.6.2024 20:00

Na Noci kostelů zazní hudba Michala Rataje. Foto: Petr Neubert

NOC KOSTELŮ – pátek 7. června – 20.00–23.45
Při letošní Noci kostelů se můžete těšit na hudební produkci uskupení Ars Electroacustica Nocturna a Křížovou cestu z Handlové. Přístupné ovšem budou hlavně oba velké klementinské kostely a Vlašská kaple.

21.00 a 22.00 Ars Electroacustica Nocturna
Netradiční kombinace gregoriánského chorálu s elektronickou hudbou a industriálním zvukem objektů. Performeři: skladatelé Michal Rataj a Jan Trojan, zpěvák Jiří Hodina a kytarista Ivan Boreš. V rámci večera zazní dva půlhodinové bloky. Ukázka koncertu z kostela sv. Ducha v Jihlavě. 

Křížová cesta z Krickerhau
Letošní umělecká intervence v presbytáři kostela. Znovuobjevená Křížová cesta z kostela sv. Kataríny v Handlové, poničená výbuchem letecké bomby na konci 2. světové války.
21.30–22.00 Komentovaná prohlídka Křížové cesty z Krickerhau
Kurátor Norbert Schmidt vás seznámí s pohnutým osudem křížové cesty.

20.00–23.00 Via Sancta Clementina a Vlašská kaple
Jedinečná možnost projít si klementinské kostely Nejsvětějšího Salvátora, svatého Klimenta a jinak nepřístupnou Vlašskou kapli. (Pouze do 23.00.) Paralelní ulice, vzpomínka na dávné časy, kdy bylo Klementinum jedním objektem. Součástí procházky je také meditační a zpovědní místnost (takzvaná krypta), promítání fotografií ze života farnosti v sakristii nebo možnost zakoupit knihy „salvátorských“ autorů Tomáše Halíka, Marka Váchy, Samuela Prívary SJ a dalších.

20.00–23.00 Pouť světla přes Karlův most
Spojení nevěřícího Tomáše a Krista Spasitele soukromou nebo rodinnou poutí s rozsvícenými svícemi přes Karlův most mezi akademickým kostelem Nejsv. Salvátora na Křižovnickém náměstí a augustiniánským kostelem sv. Tomáše na Malé Straně. Svíčky a průvodní text na cestu je možné si vyzvednout u obrazu a oltáře sv. Františka Xaverského u vstupní mříže kostela.

Více se o projektu Noc kostelů dozvíte na stránkách www.nockostelu.cz. Nově je k dispozici také aplikace do mobilního telefonu.

Související články

Kateřina Černá

Komentáře