Články

Festival Take Care oslaví Dobu stvoření

Aktuality | Kateřina Černá | 1.9.2024 10:00

Od 1. září do 4. října proběhne sedmý ročník festivalu ekologického obratu Take Care. Festival se koná v takzvané Době stvoření a propojuje akce na různých místech Čech a Moravy. Pořádá ho Umělecká platforma Karavana, která podporuje tvůrce křesťanského vyznání.

Festival začne 1. září v 10.00 bohoslužbou k začátku Doby stvoření, kterou povede farářka Sandra Silná v brněnském Husově sboru na Botanické ulici. Pokračovat bude mší za planetu v pražském kostele Panny Marie Sněžné téhož dne v 18.00. Mezi více než čtyřiceti akcemi najdeme i promítání filmu Písně země v Městské knihovně v Praze (13. 9. v 19.00) nebo přednášku Marka Váchy Krajina, zrcadlo duše v kostele Narození Panny Marie ve Velkých Bílovicích (15. 9. ve 14.00).

Doba stvoření je období mezi 1. zářím jako Světovým dnem modliteb za péči o stvoření a 4. říjnem, tedy svátkem sv. Františka z Assisi, patrona ekologů. Jako svátek byla navržena na setkání Evropského ekumenického shromáždění v rumunském Sibiu v roce 2007. Návrh podpořila následující rok Světová rada církví. Hnutí, které zdůrazňuje ekologickou odpovědnost křesťanů, významně podpořil papež František, a to jak vyhlášením Dne modliteb za péči o stvoření, tak svou encyklikou Laudato Si' (2015) a exhortací o klimatické krizi Laudate Deum (2023).

Více informací o Době stvoření najdete na internetových stránkách Season of Creation a Žít Laudato Si'.

Související články

Kateřina Černá

Komentáře