Články

Tomáš Halík na Katolické univerzitě v Lovani

Aktuality | Kateřina Černá | 3.9.2024 14:00

Grote Aula, Katolická univerzita v Lovani, foto: Fakulta teologie a religionistiky KU

Lovaň – Na Katolické teologické univerzitě v Lovani e ve dnech 3.-6. září koná významná čínsko-evropská mezinárodní konference Církev a společnost v Číně a na Západě. Mezi řečníky jsou čínští biskupové včetně předsedy čínské biskupské konference biskupa Guo Jincai, kardinál de J. de Kessel, kardinál Marengo, generální sekretář Asijské biskupské konference indický arcibiskup Menampramil, předseda francouzské biskupské konference remešký arcibiskup E. de Moulins-Beaufort, generální představený trapistů B. Peeters, prezidentka Papežské akademie společenských věd prof. H. Alford a mnozí další. Arcibiskup P. Gallagher, vatikánský sekretář pro vztahy se státy, tlumočil konferenci pozdravné poselství Svatého Stolce a vyjádřil naději, že konference přispěje k plodné integraci různých kulturních stylů uvnitř celosvětové církve se zvláštní pozorností k čínské kultuře a rostoucí roli Číny ve světě.

Hlavním řečníkem druhého dne konference byl mons. Tomáš Halík, který pronesl jednak úvodní proslov tematického bloku „Druhý vatikánský koncil – stále nedokončený úkol?“ a přednášku „Přechod od katolicismu ke katolicitě“. Vyjádřil přesvědčení, že zatímco hlavním úkolem koncilu byl dialog církve s moderním světem, synodální reforma má jiný úkol – nově vyjádřit identitu křesťanství uvnitř postmoderního světa radikální plurality a rozvinout jeho univerzalitu a ekumenicitu.

Konference se koná bezprostředně před zářijovou návštěvou papeže Františka na lovaňské univerzitě a jako příprava na říjnový celocírkevní synod v Římě.

Foto ze společné mše, rozhovoru s kardinálem de Keselem a konference v Lovani: archiv Tomáše Halíka

Související články

Kateřina Černá

Komentáře