Články

TOMÁŠ MEZI NÁMI – úterý 22. října od 18.00

Aktuality | Martin Staněk | 22.10.2024 18:00

Bohoslužba slova se čtením textů sv. Tomáše Akvinského
Kostel Nejsvětějšího Salvátora

18.00 - 19.00 

U příležitosti výročí 750 let od smrti sv. Tomáše Akvinského (a též v příštím roce 800 let od jeho narození) putuje poprvé po evropských (i českých) městech a dominikánských klášterech významná relikvie – lebka sv. Tomáše, kterou po léta opatruje dominikánský klášter v Toulouse.

V našem kostele (který byl shodou okolností ve 13. století původně založen jako dominikánský), budeme mít díky bratřím dominikánům příležitost nejen spatřit takto významnou relikvii, ale především chceme zprostředkovat myšlenkový odkaz této významné osobnosti evropské teologie.

V bohoslužbě slova, kterou celebruje Mons. Tomáš Halík, a v následné meditaci necháme zaznít podnětné texty tohoto teologa a učitele víry, jež doplní rozjímavé ticho a společný zpěv.
Zpěv písni z Taizé nám připomene jednak Tomášovo francouzské působení a jednak i to, že sám byl skladatelem mnoha hymnů, spojených zejména s úctou k eucharistii.

Kostel bude otevřen od 17.30

  
Foto relikviáře převzato z webu české dominikánské provincie op.cz


Autor: Gentile da Fabriano – The Yorck Project (2002) 

Svatý Tomáš Akvinský, který se narodil ve střední Itálii a učil v Kolíně nad Rýnem, Paříži a Římě, byl původně pohřben v opatství nedaleko Říma, kde zemřel. Jeho ostatky byly v roce 1369 přeneseny do dominikánského Jakobínského kostela v Toulouse (Couvent des Jacobins de Toulouse - dominikáni byli někde nazývání jakobíny). Během Francouzské revoluce byly jeho ostatky uloženy v bezpečí městské baziliky Saint Sernin, zatímco dominikánský kostel byl zrekvírován a sloužil jako kasárna a později jako skladiště. Odsvěcený kostel byl však později postupně obnoven, ostatky mu byly navráceny a slouží jako kulturní instituce.

Koncepce večera:

Mons. Tomáš Halík
Martin Staněk
P. Benedikt Mohelník OP

Poděkování: Česká provincie bratří dominikánů, klášter při kostele sv.Jiljí, P. Lukáš Fošum OP, P. Benedikt Mohelník OP, Salvátorská schola - Filip Rajnoch, Martina Mašková

Související články

Komentáře